przez Adrian » 2 lut 2016, o 16:12
Czy ikonę można namalować po swojemu?
Przede wszystkim ikona jest dziełem Ducha św., a nie artysty. Jeśli robisz w ikonie co chcesz, np. zmieniasz kanony, to dzieło nie działa w pełni jako ikona, a często ikoną w ogóle nie jest.
Można, a nawet trzeba tworzyć nowe ikony, byleby były zgodne z kanonami i wiarą Kościoła. Tak jest np. w przypadku ikony NMP Fatimskiej (którą jutro piszę), czy św. Jacka. Wymogów ikony nie spełnia już obraz św. Rodziny, który w rozumieniu prawosławnym jest wręcz bluźnierstwem przeciw Maryi. W moim odczuciu najbardziej znana Pneumatofora również wygląda jakoś "nieikonowo", może się mylę. Martwi mnie jednak sam tytuł - Pneumatofora, czyli Przynosząca Ducha św. Z tego co ja wiem, to Ducha posyła Jezus, a nie Maryja, więc o poprawność teologiczną też można się kłócić.
Ikona nie musi być w jakimś stylu, by była poprawna. Wystarczy wierność kanonom. Wtedy można nawet własny styl wymyśleć (właściwie to czyni to Duch św.).
Ikona to nie obraz, ikona, to takie okno, przez które my spoglądamy na tamten świat, a święci na tenMój blog o ikonach, malarstwie i starożytnej liturgii:
http://malarstwoadrianrum.blogspot.com