przez Krzysztof » 30 gru 2013, o 00:43
Czasu mam tak niezbyt dużo, że ostatnio kładę na mikstion akrylowy (instacoll) na poler, deski kupuję zagruntowane i tyle przygotowania niestety na razie na ten czas.
Jeśli chodzi o mordan/t to zawsze warto się upewnić o czym mówimy. Szczególnie z Rosjanami bo dla niektórych mordan to faktycznie tylko klej do złota na bazie wosku pszczelego i żywic, żaden mikstion. W pozłotnictwie tradycyjnym i enkaustyce mordant to faktycznie klej z wosku pszczelego, żywicy (przykładowo bursztynu czy terpentyny weneckiej), medium (zazwyczaj jest to olej lniany surowy, sykatywowany/olifa, mikstion olejowy czy też pokost lniany). Jak zrobić ornament to faktycznie przydatna wiedza bo też muszę się z tym zmierzyć gdyż doszedłem do obrazu Matki Bożej Łomżyńskiej i tam powierzchnia jest pokryta blachą repusowaną, ale mam zamiar wyryć wzór w gruncie tak jak na zdjęciach w pierwszym poście, ale te drugie wzory to chyba nadlewy przy płaskich szablonach. Więc dołączam się do prośby o podzielenie wiedzą jak to pięknie zrobić.
Nic nie jest niczyje bo wszystko jest Boga.