Złoto mineralne produkowane jest w kilku odcieniach, można wybrać cieplejszy - wtedy ładniej wygląda. Można też wymieszać złoto mineralne z medium żółtkowym dodając na koniuszek pędzelka ( bardzo malutko ! ) czerwonego pigmentu, który nada cieplejszej barwy. Podmalówka sprawia, że złoto mineralne jest widoczne - można zrobić eksperyment i podmalówkę zrobić np. jasną czerwienią lub pomarańczem - mówiąc podmalówka pod złoto mineralne mam na myśli wykonanie kolorem cieniutkich kreseczek, które później pociągniemy precyzyjnie złotem.
Ikony piszę wyłącznie temperą żółtkową i nie mieszam technik stąd moja niewiedza dotycząca technik akrylowych...
Co do soku z czosnku : obieramy czosnek, rozdrabniamy go w blenderze, przeciskamy przez gęste płótno. Można pozostawić go na kilka godzin, żeby nieco odparował i zgęstniał. Na ikonie malujemy kreseczki ( asystki ) kontrastową farbą ( czerwień, żółcień z bielą ). Następnie - gdy podmalówka wyschnie posypujemy ikonę talkiem lub zasypką dziecięcą ( zapobiega przyklejaniu się złota tam gdzie nie trzeba ) i wszystkie kreseczki powtarzamy sokiem z czosnku. ( Uwaga ! najlepiej wcześniej "wyczuć" jak to robić - próby nalezy wykonać choćby na kartce papieru - jak nanosić sok z czosnku by linie były precyzyjne - nie wytłumaczę tego, trzeba po prostu doświadczalnie ). Następnie bierzemy złoto transferowe, chuchamy lekko na powierzchnię malatury ( sok zdążył wyschnąć, trzeba dostarczyć mu odrobinę wilgoci z oddechu )i kladziemy złoto i przyciskamy lekko. Po odjęciu bibułki okazuje się, że zloto zostało rownież w niepożądanych miejscach. Można usunąć je miękkim pędzelkiem lub - gdy jest bardziej uparte - ugniecionym świeżym chlebem razowym. I tak fragment po fragmencie, bo od razu na calości zlota raczej nie da się położyć - chyba, że to miniaturka. Pędzelek również zmiata talk. No i gotowe. Brzmi łatwo, wykonać trudniej, trzeba wkalkulować że początkowo nie będzie idealnie. Od razu zaznaczam - opis wynika z moich doświadczeń, nikt mi tej techniki nie pokazywał, nie byłam na żadnym kursie. Nie jestem fachowcem i mój sposób może zawierać wiele błędów o których nie mam pojęcia. Wykonałam kilka ikon stosując ten sposób. Wyszło nieźle.