Olifę należy sporządzać z zachowaniem następujących receptur: 2g. octanu kobaltu na 1l. czystego oleju lnianego. Olifa jest dobra przez ok. 1 rok, po tym czasie należy zrobić nową.
A skąd się bierze octan kobaltu i jak należy przygotowywać prawidłowo olifę ( chodzi mi o proces przygotowania )? Pewnie lepiej w kuchni tego nie robić? Jakie środki ostrożności należy zachować? Nie dodaje się żadnych żywic?
Octan kobaltu zamawia się np. w sklepach z zaopatrzeniem chemików, opary powstające w czasie podgrzewania olify są trujące, więc najlepiej robić to na zewnątrz, albo wietrzyć pomieszczenie, w którym jest przeprowadzany ten proces. Do olify nie dodaje się żadnych żywic.
Czy ten obłoczek jest bardzo widoczny? Czy jak zacznie się unosic to jakiś czas się unosi czy uniesie się i już? Chodzi mi o to czy jest możliwośc go przegapic?