Emulsja

Re: Emulsja

Postprzez {o} » 12 paź 2013, o 21:06

Przedstawiam azjatycki, niekanoniczny ;) sposób oddzielania żółtka:

https://www.youtube.com/watch?v=Uz2Vnp5ZW4c
{o}
Administrator
 
Posty: 6
Dołączył(a): 9 wrz 2013, o 21:09

Re: Emulsja

Postprzez Barbara » 12 paź 2013, o 21:50

Krzysztof napisał(a):Osobiście preferuję piwo lub wino własnego wyrobu do którego dodaję ok. 3-5 kropel olejku goździkowego. Co prawda ścina to żółtko w gródki, ale zapach przy pracy jest i wydłuża żywotność emulsji. Olejek lawendowy próbowałem, ale mi nie pasuje. Oczywiści bez lodówki olejek zabezpiecza medium przed szybkim zepsuciem się.


Mam podpowiedź co do olejku goździkowego - zamiast niego można wrzucić do emulsji kilka goździków :)
efekt konserwujący podobny a nie zetnie żółtka .
Barbara
 
Posty: 4
Dołączył(a): 12 paź 2013, o 21:13

Re: Emulsja

Postprzez Krzysztof » 12 paź 2013, o 23:38

Dzięki :) Mam nową emulsję to zaraz sprawdzę.
Nic nie jest niczyje bo wszystko jest Boga.
Avatar użytkownika
Krzysztof
 
Posty: 364
Dołączył(a): 14 wrz 2013, o 18:58
Lokalizacja: Polska

Re: Emulsja

Postprzez ukasz » 14 mar 2014, o 11:49

Uczyłem się w Rumunii i profesor mówił, że stosuje proporcje 1:1. Czasem trochę wody dodawał w czasie pracy.
Używał wina białego, ale SŁODKIEGO LUB PÓŁSŁODKIEGO.
Bardzo się zdziwiłem jak tutaj na forum spotkałem, że wszyscy wymieniają wytrawne.

:?: :P
ukasz
 
Posty: 15
Dołączył(a): 30 wrz 2013, o 12:08

Poprzednia strona

Powrót do Pigmenty i technika temperowa

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość