Witam Wszystkich!
Z wielką radością i nadzieją pożyteczności oddaję to forum do wspólnego użytku uczestnikom i absolwentom warsztatów Drogi Ikony jak i wszystkim innym użytkownikom zainteresowanym tematem. Pomysł stworzenia takiego forum przyświecał mi od dawna, ale zawsze stało coś na przeszkodzie, albo po prostu wtedy jeszcze czas do tego nie dojrzał. Dziś stało się ono faktem, dzięki zachęcie niektórych i nieocenionej pomocy technicznej otrzymanej od Bartka Szypelowa.
Żeby zachęcić innych do autoprezentacji - zaczynam sam, wstukując kilka słów o sobie.
Swoją skromną osobą stoję u początku inicjatywy Drogi Ikony (2001 r.), najpierw jako grupy zainteresowania ikonografią przy Duszpasterstwie Akademickim "DĄB" w Warszawie (przy współudziale Mateusza Środonia), potem jako samodzielnej grupki warsztatowej (przy wsparciu Bogusława Andresa), aż wreszcie jako pracowni i szerokiej inicjatywie działań związanych z warsztatami ikonopisarskimi i promocją ikony (przy obenym współudziale wielu osób z serca w to zaangażowanych). Centrum naszych drogoikonowych działań stanowi dziś pracownia przy Parafii św. Szczepana na warszawskim Mokotowie.
W 2001 r. stworzyłem też, bodajże pierwszą w polskim internecie, stronę poświęconą warsztatowi ikonopisarskiemu - pod nazwą "ikonnik". Dziś wprawdzie pokryły ją już pajęczyny, ale wiem z korespondencji, że wiele osób wciąż znajduje tam pożyteczne dla siebie informacje ( http://ikonnik.jezuici.pl/druga.htm )
Obecnie, mimo tymczasowego pobytu za granicą na studiach w Rzymie, nie przestaję angażować się w działalność i rozwój Drogi Ikony, starając się daj jej moralne i organizacyjne wsparcie. Dzięki licznym osobom, wychowankom Drogi Ikony, pracownia funkcjonuje na pełnych obrotach, a ja mogę oddawać się zdobywaniu dodatkowej wiedzy Mimo to kontakt z warsztatami utrzymuję poprzez prowadzenie corocznych letnich sesji ikonopisarskich, tj. kurów 1-stopnia w Garbatce-Letnisko oraz 2-stopnia w Warszawie-Falenicy. Kto jeszcze nie miał okazji skorzystać, serdecznie zapraszam!
Kilka informacji oraz wybrane ikony z mojego dorobku można zobaczyć na stronie Drogi Ikony:
http://www.drogaikony.org.pl/2012/03/jwrobel.html
Pozdrawiam wszystkich użytkowników!
o.Jacek Wróbel SJ