przez Maria » 18 wrz 2014, o 20:15
Ja rozjaśniając, daję różne odcienie czerwieni. Jeśli bazowa czerwień ma być jaśniejsza- a nie bordo, to wtedy robię tak:
Baza-czerwień kadmowa ciemna, odrobinę jakiegoś brązu i niebieskiego, ale tylko ziarenko, żeby złamać czerwień a nie za bardzo przyciemnić.
Rozjaśnienia- (do rozjaśnień prawie zawsze dodaję odrobinę bazowego, żeby wszystko się ładnie połączyło)
-Odrobinę czerwieni kadmowej ciemnej+ tutaj dominować będzie czerwień kadmowa jasna(czyli najwięcej pigmentu)
- kolejne rozjaśnienie- czerwień kadmowa jasna + oranż kadmowy cynobrowy (na początek odrobinkę- bo jest mocny)
-przy kolejnych rozjaśnieniach dominuje oranż kadmowy cynobrowy + odrobinkę czerwieni kadmowej jasnej
-na koniec sam oranż- jeśli chcę trochę złamać, to laseruję innym.
Wszystkie rozjaśnienia delikatnie, laserunkowo, żeby rozjaśnienia wyszły naturalnie, żeby nie było za szybko przejścia od ciemnego do jasnego.
Czasami do rozjaśnień czerwieni dodaję ochrę żółtą lub coś z tych ochrowych np. ugier zółty- ale tylko odrobinę, jak chcę złamać czerwienie.
Niektórzy rozjaśniają bielą, jak już było wspomniane- wychodzą różowawe,ale jak kto woli, ja tego nie lubię, chyba, że rozjaśniam szaty całkiem innym kolorem np. błękitem, to wtedy dodaję biel, ale tu chyba chodziło o tradycyjne rozjaśnienie czerwieni.