Św. Kinga

Św. Kinga

Postprzez katarzynakobuszewska » 15 gru 2013, o 10:09

Witajcie,
szukam dla swojej koleżanki wzoru do napisania ikony św. Kingi ale znalazłam tylko taki w słabej rozdzielczości. Może macie coś lepszego?
Pozdrawiam
kk
Załączniki
św. Kinga.jpg
św. Kinga.jpg (10.8 KiB) Przeglądane 7707 razy
katarzynakobuszewska

Re: Św. Kinga

Postprzez Maria » 16 gru 2013, o 08:57

Ja, kiedy nie mogę znaleźć odpowiedniej ikony, to przyglądam się obrazom i ikonom podobnym- innego świętego. Jeśli jesteś zainteresowana, to mogę coś przesłać meilem. Ale ikony św. Kingi nie mam.
Maria

Postprzez katarzynakobuszewska » 16 gru 2013, o 11:35

Witaj Mario,
pewnie, że jestem zainteresowana. Czyli masz na myśli ikonę o podobnej postaci innej świętej?

Pozdrawiam
katarzynakobuszewska

Postprzez Krzysztof » 16 gru 2013, o 13:02

Najpiękniejszym wejściem w spotkanie ze św. Kingą są słowa homili Papierza bł. Jana Pawła II wygłoszone podczas mszy kanonizacyjnej w Sączu. Faktycznie trzeba samemu popracować nad podlinnikiem. Św. Kingę przedstawia się w stroju świeckim z liliami i bryłami soli lub w stroju zakonnym z bryłą światyni w Sączu Starym. Kwintesencję pierwszego przedstawienia zawiera najpełniej obraz namalowany dla kościoła w Bochni wg wskazówek Jana Matejki. Siostry Sączańskie propagują drugie przedstawienie. Materiału w sieci jest ogrom. Do wyguglowania w wyszukiwarce graficznej np. dla słów "św. Kinga"; "szent Kinga" węgierskie strony zawierają niezwykle przydatne drzeworyty. Też się przygotowuję do spotaknia ze św. Kingą w ikonie, ale jeszcze mam dużo, dużo do zrobienia w ramach przygotowania.
Nic nie jest niczyje bo wszystko jest Boga.
Krzysztof

Postprzez Evagelia » 16 gru 2013, o 14:23

..
Ostatnio edytowano 19 lis 2015, o 12:59 przez Evagelia, łącznie edytowano 1 raz
Evagelia

Postprzez Maria » 16 gru 2013, o 15:56

Chciałam wysłać to zdjęcie, ale nie potrafię wkleić :( na forum.
Maria

Postprzez katarzynakobuszewska » 16 gru 2013, o 20:20

Witajcie,
Mario, Evagelio i Krzysztofie bardzo Wam dziękuję. Te wskazówki przekażę mojej koleżance choć teraz sama nabrałam ochotę na ikonę św. Kingi.
Pozdrawiam
katarzynakobuszewska

Postprzez Maria » 16 gru 2013, o 21:23

Dzięki, właśnie siedzę nad tym.
Maria

Postprzez Maria » 16 gru 2013, o 21:36

gest-dłonie i trzymanie klasztoru.jpg
28.jpg
Prześlę parę ikon, którymi ja bym się kierowała. Jeśli nie będą potrzebne, to proszę, usuńcie.

Obrazek
W tej trzeciej ikonie chodziło mi głównie o nakrycie głowy. Jeśli zdjęcia są za duże, przepraszam. Zapomniałam wcześniej zmniejszyć. Zanim rozpocznę pisanie takiej ikony, dużo czytam. Tutaj np. jak dla mnie, ważne byłoby doczytanie, jakie korony nosiło się za czasów św. Kingi. Będę za jakiś czas malować BŁ. Dorotę z Mątów. Dość dużo czytałam o niej i zadziwiło mnie przedstawienie ikonograficzne, które znalazlam. Jak dla mnie, coś nie gra. Ale mogę się mylić. Szaty jakieś dziwne zielone- a przecież była tercjarką franciszkańską. Na ikonie ma też dołożone strzały, które zapewne symbolizują stygmaty, które miała. Ale te strzały, to raczej symbolika zachodu i dla mnie mieszanie tych elementów nie jest dobre. W dłoni trzyma różaniec, ale czytając dalej odkryłam, że jeszcze w tamtych czasach sam różaniec w obecnej postaci nie był znany. To mi pokazało, jak bardzo trzeba się przygotować do napisania ikony, jeśli musimy sami dojść do jakichś interpretacji. Przepraszam, że tak się rozpisałam niby nie na temat, ale przez ten przykład chciałam się podzielić, jak ja przygotowuję się do napisania takiej ikony. Nie wiem, czy to wszystko jest właściwe, więc nie chcę namieszać. A może komuś się przyda.
Maria

Postprzez katarzynakobuszewska » 17 gru 2013, o 17:33

Mario,
jestem Ci bardzo wdzięczna, nie miej na przyszłość oporów co do pisania (tekstów) bo to wspaniała nauka dla innych :D
Pozdrawiam
katarzynakobuszewska

Powrót do Podlinniki i wzory ikon