Bardzo ciekawy wykład z nie mniej ciekamym ojcem Marko Rupnikiem
Drodzy ikonnicy zachęcam was bardzo serdecznie do odwiedzenia forum duszpasterskiego w Poznaniu. Odbędzie się ono w następny weekend- niestety późno dowiedziałam się o nim i z tego co widać na ogłoszeniu - zapisy są tylko do dziś.
Na uwagę zasługuje wykład o. Ivana Rupnika o SZTUCE W SŁUŻBIE PRZEKAZU WIARY.
O. Rupnik jest założycielem szkoły Centro Alleti ( http://www.centroaletti.com/ ) przy Papieskim Instytucie Wschodnim Orientale. Jest dyrektorem tegoż centrum, które jest ośrodkiem dialogu przedstawicieli Wschodu i Zachodu. Działalność centrum jest jedną z form odpowiedzi na bardzo bliskie Ojcu św. pragnienie, by Europa oddychała swoimi "dwoma płucami" wschodnim i zachodnim. Wykłada zarówno na Orientale jak i na Gregorianie. Od 1995 r. jest dyrektorem Atelier Sztuki Sakralnej Centrum Aletti. Od 1999 r. jest konsultorem Papieskiej Rady do spraw Kultury. W 1999 r. wraz z Atelier Sztuki Centrum Aletti wykonał mozaiki w kaplicy Redemptoris Mater, znajdującej się w Pałacu Apostolskim, w którym mieszka Ojciec św. w Watykanie. Jego mozaiki są utrzymane w duchu wschodnim a ich wyraz jest bardzo ikonowy.
A tak prywatnie dla mnie- osoba dzięki której dowiedziałam się o ikonach- o. Rupnik był promotorem pracy doktorskiej ksiedza, który wykładał sztukę sakralną na mojej uczelni. W późniejszym czasie kiedy byłam w Słowenii i widziałam mozaiki autorstwa O. Marko zrodziło się we mnie pragnienie pisania ikon- i tak trafiłam na Drogę ikony.
http://www.archpoznan.pl/content/view/2901/107/
Wzorem lat ubiegłych serdecznie zapraszamy osoby duchowne i świeckie do udziału w Poznańskim Forum Duszpasterskim, które odbędzie się w sobotę, 28 września 2013 r. w Poznaniu. Sesja pod hasłem „Wierzę w Syna Bożego” zorganizowana przez Akcję Katolicką będzie wprowadzeniem w realizację pierwszego etapu z czteroletniego Programu duszpasterskiego dla Kościoła w Polsce, któremu towarzyszą słowa: „Przez Chrystusa, z Chrystusem, w Chrystusie. Przez wiarę i chrzest do świadectwa”.
Spotkanie rozpocznie o godz. 10 w kościele pw. św. Rocha w Poznaniu Msza św. koncelebrowana pod przewodnictwem abp. Celestino Migliore, nuncjusza apostolskiego w Polsce. Następnie, w Sali Centrum Wykładowo-Konferencyjnego Politechniki Poznańskiej, będą miały miejsce wystąpienia zaproszonych gości, m.in. ks. abpa Stanisława Gądeckiego, metropolity poznańskiego, o. Marko Rupnika SJ z Rzymu, o. Leona Knabita OSB z Tyńca oraz p. Przemysława Babiarza z Warszawy. Szczegółowy pogram w załączeniu.
Bardzo prosimy o wcześniejsze zgłoszenie uczestników (wpisowe 10 zł). Można go dokonać elektroniczne (imię nazwisko, parafia, funkcja) do sekretariatu Forum na adres: diak@poznan.ak.org.plTen adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć albo blacka@go2.plTen adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć lub faxem: 61 852 97 66 najpóźniej do dnia 20 września br. Ze względów organizacyjnych wdzięczni będziemy również za wpłacenie wpisowego na konto DIAK Poznań nr 10 1240 1763 1111 0000 1812 9605 Bank PEKAO S.A. II O w Poznaniu z dopiskiem Sesja lub w biurze DIAK w Poznaniu, Ostrów Tumski 9 we wtorki od 16 do 18 oraz czwartki od 15 do 17.