Strona 1 z 1

Olifa-proporcje

PostNapisane: 5 lis 2013, o 18:15
przez rafalwojewodzki
Olifę należy sporządzać z zachowaniem następujących receptur: 2g. octanu kobaltu na 1l. czystego oleju lnianego. Olifa jest dobra przez ok. 1 rok, po tym czasie należy zrobić nową.

Re: Olifa-proporcje

PostNapisane: 6 lis 2013, o 11:28
przez maja
A skąd się bierze octan kobaltu i jak należy przygotowywać prawidłowo olifę ( chodzi mi o proces przygotowania )? Pewnie lepiej w kuchni tego nie robić? Jakie środki ostrożności należy zachować? Nie dodaje się żadnych żywic?

Re: Olifa-proporcje

PostNapisane: 6 lis 2013, o 17:01
przez rafalwojewodzki
Octan kobaltu zamawia się np. w sklepach z zaopatrzeniem chemików, opary powstające w czasie podgrzewania olify są trujące, więc najlepiej robić to na zewnątrz, albo wietrzyć pomieszczenie, w którym jest przeprowadzany ten proces. Do olify nie dodaje się żadnych żywic.

Re: Olifa-proporcje

PostNapisane: 6 lis 2013, o 21:04
przez lukaszmatysik
A jak długo podgrzewamy? Ma wrzec? Czy utrzymywac się jakaś konkretna temperatura? Do jakiej gęstości?

Re: Olifa-proporcje

PostNapisane: 6 lis 2013, o 22:02
przez rafalwojewodzki
podgrzewamy, aż uniesie się błękitny obłoczek, nie może wrzeć

Re: Olifa-proporcje

PostNapisane: 13 lis 2013, o 10:21
przez lukaszmatysik
Czy ten obłoczek jest bardzo widoczny? Czy jak zacznie się unosic to jakiś czas się unosi czy uniesie się i już? Chodzi mi o to czy jest możliwośc go przegapic?

Re: Olifa-proporcje

PostNapisane: 13 lis 2013, o 23:01
przez rafalwojewodzki
Kiedy będziesz podgrzewał olifę, patrz cały czas na nią, a na pewno nie przegapisz obłoczka... ;) tylko go nie wdychaj, bo opary są trujące...