Strona 2 z 2

Re: Emulsja

PostNapisane: 12 paź 2013, o 21:06
przez {o}
Przedstawiam azjatycki, niekanoniczny ;) sposób oddzielania żółtka:

https://www.youtube.com/watch?v=Uz2Vnp5ZW4c

Re: Emulsja

PostNapisane: 12 paź 2013, o 21:50
przez Barbara
Krzysztof napisał(a):Osobiście preferuję piwo lub wino własnego wyrobu do którego dodaję ok. 3-5 kropel olejku goździkowego. Co prawda ścina to żółtko w gródki, ale zapach przy pracy jest i wydłuża żywotność emulsji. Olejek lawendowy próbowałem, ale mi nie pasuje. Oczywiści bez lodówki olejek zabezpiecza medium przed szybkim zepsuciem się.


Mam podpowiedź co do olejku goździkowego - zamiast niego można wrzucić do emulsji kilka goździków :)
efekt konserwujący podobny a nie zetnie żółtka .

Re: Emulsja

PostNapisane: 12 paź 2013, o 23:38
przez Krzysztof
Dzięki :) Mam nową emulsję to zaraz sprawdzę.

Re: Emulsja

PostNapisane: 14 mar 2014, o 11:49
przez ukasz
Uczyłem się w Rumunii i profesor mówił, że stosuje proporcje 1:1. Czasem trochę wody dodawał w czasie pracy.
Używał wina białego, ale SŁODKIEGO LUB PÓŁSŁODKIEGO.
Bardzo się zdziwiłem jak tutaj na forum spotkałem, że wszyscy wymieniają wytrawne.

:?: :P